Blog

Op deze pagina vindt u artikels boordevol nuttige juridische informatie over passagiersrechten en actuele onderwerpen. Veel leesplezier! Terug
Een annulering met Turkish Airlines vanuit Turkije
8-4-2022
Een annulering met Turkish Airlines vanuit Turkije. Wat zijn je rechten?
Istanboel airport is inmiddels de drukste luchthaven in Europa. Dit betekent dat heel veel transferpassagiers een overstap in Istanboel maken om naar verre bestemmingen te kunnen vliegen. Veelal wordt er gevlogen met Turkish Airlines. 

De Europese verordening 261/2004 beschermt de rechten van passagiers ingeval van vertraging, annulering of een instapweigering. Wat nu als je als passagier een soortgelijke situatie meemaakt vanuit Turkije met een Turkse luchtvaartmaatschappij zoals Turkish Airlines? 

Bij het indienen van een claim bij een Turkse luchtvaartmaatschappij zou u heel snel te horen kunnen krijgen dat er geen recht is op een vergoeding op grond van de Europese verordening. Het is juist dat er geen recht is op een vergoeding op grond van de Europese verordening. Echter er is ook een Turkse wetgeving die de rechten van passagiers beschermd.

Hieronder zal ik aan de hand van een aantal voorbeelden toelichten of er wel of geen recht is op een vergoeding op grond van de Turkse wetgeving.
Situatie 1: je vliegt met Turkish Airlines vanuit Dubai naar Amsterdam met een overstap in Istanboel.
De vlucht van Dubai naar Istanboel wordt geannuleerd. In dit geval kun je recht hebben op een vergoeding. De reden van de annulering zal uiteraard moeten worden bekeken door onze juristen.

Situatie 2: je vliegt met Turkish Airlines vanuit een willekeurige bestemming met een overstap in Istanboel. Dit kan een Turkse stad zijn of een ander land. Als gevolg van een korte vertraging mis je aansluitende vlucht naar bijvoorbeeld Amsterdam. Ook in dit geval kun je recht hebben op een vergoeding.

Situatie 3: je vliegt met Turkish Airlines vanuit Istanboel naar Amsterdam en wordt geweigerd op de vlucht. Er zijn bijvoorbeeld te veel tickets verkocht. Ook in deze situatie kun je recht hebben op een vergoeding.

Situatie 4: Je vliegt met Turkish Airlines vanuit Istanboel naar Amsterdam met een vertraging van drie uur. In dit geval is er op dit moment geen recht op een vergoeding. Op grond van recente jurisprudentie Turkije is er in de situatie van een enkele vertraging zonder het missen van een aansluitende vlucht geen recht op een vergoeding.

Heb jij als passagier een aansluiting gemist, een annulering gehad of ben jij op de vlucht geweigerd door een Turkse luchtvaartmaatschappij zoals Turkish Airlines? Je hoeft dan niet verder te zoeken, want je bent op het juiste adres. Flightlaw behartigt ook de belangen van luchtvaartpassagiers in Turkije. Je kan je eenvoudig aanmelden voor een claim op onze website.
575 klanten beoordelen Flightlaw met gemiddeld een 9,5 via Facebook!
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.