Blog

Op deze pagina vindt u artikels boordevol nuttige juridische informatie over passagiersrechten en actuele onderwerpen. Veel leesplezier! Terug
28-5-2023
Recht op een schadevergoeding bij vertraging als gevolg van het overlijden van de co-piloot en zieke bemanning
Het Hof van Justitie heeft geoordeeld dat de annulering van een vlucht als gevolg van het onverwachte overlijden van de co-piloot de luchtvaartmaatschappij niet vrijstelt van de verplichting om passagiers te compenseren. Het overlijden van de co-piloot wordt niet beschouwd als een 'buitengewone omstandigheid', maar is inherent aan de normale uitoefening van de activiteit van de luchtvaartmaatschappij, vergelijkbaar met een onverwachte ziekte die een essentieel bemanningslid kan treffen. 

De luchtvaartmaatschappij moet dergelijke onvoorziene gebeurtenissen verwachten bij het plannen van haar bemanning en de werktijden van haar personeel. Het feit dat de betreffende bemanningslid volledig was goedgekeurd in medische onderzoeken volgens de geldende wetgeving, doet geen afbreuk aan deze conclusie, omdat iedereen op elk moment onverwacht ziek kan worden of overlijden. 

Wat is een buitengewone omstandigheid? 

Volgens Verordening 261/2004 van de Europese Unie worden buitengewone omstandigheden gedefinieerd als onverwachte gebeurtenissen die buiten de controle van de luchtvaartmaatschappij vallen en die de uitvoering van een vlucht verhinderen of ernstig verstoren. 

Waarom het overlijden van de co-piloot geen buitengewone omstandigheid is: 


Het overlijden van een bemanningslid kan worden beschouwd als een normaal bedrijfsrisico dat inherent is aan de luchtvaartactiviteiten. Net zoals een luchtvaartmaatschappij rekening moet houden met mogelijke technische problemen of weersverstoringen, moet ze ook rekening houden met onverwachte ziekten of overlijdens van bemanningsleden. Dit behoort tot de gebruikelijke bedrijfsvoering en kan niet worden beschouwd als een buitengewone omstandigheid.

Annulering of vertraging door overlijden of ziekte bemanningsleden

Heb jij een een vertraging of annulering meegemaakt als gevolg van een soortgelijke situatie? Neem contact met ons op, zodat wij voor jou kunnen starten met claimen.
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.