Blog

Op deze pagina vindt u artikels boordevol nuttige juridische informatie over passagiersrechten en actuele onderwerpen. Veel leesplezier! Terug
26-1-2023
Wat moet je doen als je een tussenvlucht hebt gemist?
Het missen van een tussenvlucht is natuurlijk een van de meest vervelende dingen die je maar kunt overkomen. Wanneer je deze vlucht mist zit je vaak urenlang vast op het vliegveld, je moet immers wachten totdat er een ander vliegtuig naar de plaats van bestemming gaat. Echter hoef je niet helemaal de reis op te geven, het is namelijk zo dat er in enkele gevallen mogelijk sprake kan zijn van schadevergoeding aan de kant van de luchtvaartmaatschappij en een nieuwe ticket naar de eindbestemming. Wat zijn de regels en waar moet men op letten?
Lees verder om hier achter te komen!

Diverse vereisten voor een claim


 1.       Voordat je zomaar een claim kunt indienen is het van belang dat je eerst voor jezelf de eisen na gaat lopen. Op de allereerste plaats moet het gaan om een ticket die in een keer besteld is. Dit houdt in dat de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk is voor de vertraging. Als je zelf een los ticket hebt gekocht dan is deze schadeclaim niet mogelijk, je had dan als het ware zelf rekening moeten houden met de eventuele vertraging door de vlucht. Bekijk het ticket dus eens, is dit een totaalticket of zijn het allemaal afzonderlijke vluchten? Let erop dat dit niets te maken heeft met de hoeveelheid vluchten, een ‘one ticket’ kan nog steeds betrekking hebben op meerdere vluchten. Het heeft alleen maar te maken met het feit dat alles in een keer geboekt is en dat alles ook reeds vermeld is op een enkel ticket.

 2.       De tweede vereiste is er geen sprake mag zijn van een buitengewone of bijzondere omstandigheid. Dit is een omstandigheid waar de vliegtuigmaatschappij geen enkele rol in heeft gehad. Om een voorbeeld te noemen, een bevel van de luchtverkeersleiding.

3.       De derde vereiste is dat het moet gaan om een vlucht binnen de EU, een vlucht die vertrekt vanuit de EU of om een vlucht die vertrekt naar de EU. Daarnaast moet er sprake zijn van een vliegtuigmaatschappij van binnen de EU. Alle vluchten en maatschappijen die hier buiten vallen komen niet in aanmerking voor een claim voor de vertraging. Check dit dus even goed voordat je claimt. 
De ‘minimum connection time’ Dit is de tijd die er tussen het halen van de vluchten zit. De luchthavens hanteren verschillende tijden aan minimum connection tijden. Bij een overstap op de luchthaven in Istanbul kunt u als u minder dan 45 minuten de tijd had om over te stappen als gevolg van de vertraging een vergoeding claimen. In München wordt voor bepaalde vluchten 35 minuten gehanteerd. Het maakt per luchthaven uit hoelang u nodig heeft om feitelijk te kunnen overstappen.  

Hieronder een voorbeeld: ‘’Passagier X heeft een bevestigde boeking en vliegt vanuit Amsterdam naar Adana met een overstap in Istanbul. De vlucht vanuit Amsterdam is 10 minuten vertraagd vanwege een technische storing, waardoor er 35 minuten overstaptijd overblijft om naar Adana te vliegen’’.   In dit geval heeft de passagier recht op een vergoeding.
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.