Blog

Op deze pagina vindt u artikels boordevol nuttige juridische informatie over passagiersrechten en actuele onderwerpen. Veel leesplezier! Terug
4-4-2023
Wat zijn jouw rechten als je een aansluitende vlucht mist?
Het kan iedereen overkomen: je bent op tijd op de luchthaven aangekomen, hebt ingecheckt en je vlucht is op tijd vertrokken. Maar dan blijkt dat je aansluitende vlucht vertraagd is, of dat je deze simpelweg hebt gemist door bijvoorbeeld lange wachtrijen bij de paspoortcontrole of de security check. Wat zijn dan jouw rechten?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de rechten van een passagier afhankelijk zijn van de situatie. Zo geldt er bijvoorbeeld een andere regeling als je vlucht binnen de Europese Unie vertrekt dan wanneer je vlucht van buiten de Europese Unie komt.

Als je vlucht binnen de EU vertrekt en je mist je aansluitende vlucht door vertraging van de eerste vlucht, dan heb je in principe recht op compensatie. Dit geldt alleen als de vertraging van je eerste vlucht langer was dan drie uur en als de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk is voor de vertraging. Als de vertraging bijvoorbeeld veroorzaakt werd door weersomstandigheden, dan heb je geen recht op compensatie.

Als je aansluitende vlucht buiten de Europese Unie vertrekt, dan heb je helaas geen recht op compensatie. Wel zijn luchtvaartmaatschappijen verplicht om je te helpen bij het zoeken naar een alternatieve vlucht. Dit houdt in dat ze jou bijvoorbeeld een gratis hotelovernachting moeten aanbieden als je pas de volgende dag verder kunt reizen.

Als je je aansluitende vlucht mist door eigen toedoen, bijvoorbeeld omdat je te laat bij de gate was, dan heb je geen recht op compensatie of hulp bij het zoeken naar een alternatieve vlucht. Wel kan het zijn dat de luchtvaartmaatschappij je tegen betaling een nieuwe vlucht aanbiedt.

Het is belangrijk om te weten dat bovenstaande regels gelden voor vluchten die worden uitgevoerd door een luchtvaartmaatschappij die gevestigd is binnen de Europese Unie. Als je bijvoorbeeld een vlucht boekt bij een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, dan gelden er andere regels. Het is daarom verstandig om de algemene voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij goed door te lezen voordat je een vlucht boekt.

In het geval dat je je aansluitende vlucht mist, is het altijd verstandig om direct contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij en te vragen naar de mogelijkheden. Zij kunnen je dan verder helpen en je informeren over je rechten en de mogelijkheden om alsnog op je bestemming te komen.

Tot slot is het altijd aan te raden om een reisverzekering af te sluiten die ook dekking biedt voor gemiste aansluitingen en vertragingen.
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.